Lasztirúgás - mi is ez?

Mire érdemes fogadni? Hogyan? Mennyit? Milyen kötésben? Mekkora a várható értéke a fogadásunknak? Mi a nyerő stratégia? Ilyen és hasonló kérdéseket próbálunk megválaszolni, néha komolyan, néha komolytalanul.

Aktuális olvasnivaló

Avagy foci, ahogy mi játszuk

2012.06.09. 16:36 Hopeful John Doe

Tetszetős szombat esti program

Címkék: foci németország fogadás hollandia sportfogadás foci eb

Túl is vagyunk a 2012-es lengyel-ukrán közös rendezésű Európa bajnokság első játéknapján. Nem akármilyen meccseket produkáltak szerencsére a csapatok, így, aki a tegnapi nap során még nem igazán volt ráhangolódva az EB-re, ma már minden bizonnyal az is a tévé előtt várja az esti derbiket.

Lehetne viccelődni a kisKnézy elképesztő közvetítésén, vagy elpuffogtatni pár ilyenkor szokásos sablont - de erre ott vannak a királyi tévé megmosolyogtató alkalmazottai, így én inkább szakmáznék kicsit. 

Lássuk tehát sportfogadásilag mire is érdemes odafigyelni így az első napokban!

Felkészülési meccsek vs. Tétmeccsek

Az egyik legnagyobb buktató, hogy nagyon sok fogadó az EB első csoportkörekor az összes fogadását a csapatok felkészülési mérkőzéseire és EB-selejtezős teljesítményére építi. 

Bár az EB-selejtezők tétmeccsek voltak, nem igazán nyújtanak stabil alapot semmilyen elemzéshez, mivel 1. minden kijutott csapat alapvetően jól teljesített, így nehéz köztük differenciálni az elért eredmények miatt, 2. a selejtezők közel fél évvel ezelőtt befejeződtek, így az azóta rengeteget változhatott egy-egy csapat aktuális formája, számtalan új játékos verekedhette be magát a csapatba vagy épp kerülhetett ki egy rosszul sikerült szezon után.

No és akkor még nem is említettük, hogy a felkészülési meccseken egy-két kapitány azt gondolta, hogy megpróbálkozik egy-két merészebb formációval, vagy ahogy épp a németek is tették, pihentettek néhány túlterhelt kulcsjátékost. Ezek a bátor kísérletezgetések, pihentetések pedig azt eredményezték, hogy a csapatok beleszaladtak pár csúnyább zakóba - ezek azonban irrelevánsak az EB meccseit illetően.

 

Szezonvég, sérülések, pillanatnyi forma

A felkészülési meccsek sokszor félrevezető faktora mellett az átlag sportfogadónak ilyenkor olyan tényezőkkel is meg kéne küzdenie, mint számításba venni az aktuálisan sérült, kimerült, vagy épp nagyon rossz formában lévő játékosokat.

Ez kb. lehetetlen, megpróbálkozhat az ember megjósolni a tutit, de ez sokkal közelebb áll egy varázsgömb megbűvöléséhez, mint a stratégiai sportfogadáshoz.

 

Következtetések


1. Legyünk óvatosak!

A korábban említett tét/tőke arányra az első napokban különösen figyeljünk. Az embert könnyen elkapja a harci kedv, de még rengeteg meccs hátra van, nem kell egy nap alatt megváltani a világot. Én személy szerint 3-4% tét/tőke arány fölé semmiképpen sem mennék.

2. Ne kövessük a tömegeket!

Azzal, ha beállunk a tömegbe és ugyanarra fogadunk, mint a többiek túl sokat nem érünk el. A legtöbb fogadó nem túlzottan átgondolt, sokkal inkább emocionális, mintsem taktikus. Személy szerint biztos voltam benne, hogy a lengyel csapat és a szorzója (1.6-1.8 között) nem több, csupán egy nemzet túlzott optimizmusa és ennek az optimizmusnak a sikeres kifelé való kommunikációja. Ha emlékezetem nem csal, nagyon hasonló volt a helyzet a dél-afrikai csapat szereplésekor is. Mindenki hitt abban, hogy valami igazán nagy eredményre lehetnek képesek... A többi, ahogy mondani szokás, már csak történelem.

3. Fontoljuk meg az alternatív fogadási lehetőségeket!

Általánosságban nem vagyok egy nagy híve a speciális fogadásoknak (hendikep, gólok száma, stb.), de most az EB alatt nagyon sok olyan fogadási opciót kínálnak az irodák, amik pozitív várható értéket horodoznak a fogadóknak.

 

Söröket elő és bízzunk benne, hogy ma este ott folytatják a csapatok, ahol a tegnapiak abbahagyták. Én a holland és a német csapat magabiztos győzelmére fogadtam, pár óra múlva meglátjuk igazam volt-e. 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lasztirugas.blog.hu/api/trackback/id/tr964575369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dexter... (törölt) 2012.06.12. 10:26:17

Egész jó kis blog, kár hogy volt egy kis kihagyás.

Eb: 1. Csapatok többsége defenzív és óvatos játékot játszik. A torna esélyeseivel szemben rendszerint úgy védekeznek, hogy betömörülnek a 16-osra. Ebből sok mindenre lehet következtetni (pl: kevés gól, sok szöglet)... (Persze nagy kérdés, hogy egy horvátok letudják-e úgy védekezni a spanyolokat, mint az olaszok.)

2. A sztárjátékosok a szezon végére teljesen elfáradnak, ezért ezeken a tornákon általában rosszabb teljesítményt nyújtanak.

3. Az utolsó csoport kör lesz igazán érdekes. Ott a csapatok motivációja jó tájékozódási pont lehet.

sharethetips 2012.09.10. 11:33:51

Sziasztok,

Hadd ajánljam a szolgáltatásunkat, ahol megtalálhatók a legmegbízhatóbb netes tippküldők napi tippjei egyben.

Ady10 2015.11.10. 14:01:29

Sziasztok!

Ajánlom figyelmébe mindenkinek www.facebook.com/tippmixpro.hu/ oldalt, a legmegbízhatóbb netes tippek napi szinten!
süti beállítások módosítása