Lasztirúgás - mi is ez?

Mire érdemes fogadni? Hogyan? Mennyit? Milyen kötésben? Mekkora a várható értéke a fogadásunknak? Mi a nyerő stratégia? Ilyen és hasonló kérdéseket próbálunk megválaszolni, néha komolyan, néha komolytalanul.

Aktuális olvasnivaló

Avagy foci, ahogy mi játszuk

2010.06.28. 20:01 Hopeful John Doe

Technológiai újítások küszöbén

Címkék: vélemény foci vb világbajnokság labdarúgás

Az utóbbi két hét elméletileg a futball nemzetközi ünnepe volt, egy olyan esemény, amelyen napjaink legjelentősebb futball-nagyhatalmai és a feltörekvő, mindig szimpatikus kiscsapatok mérhették/mérik össze tudásukat. Mindez szép és jó. Azonban, ha csak a felszínnél maradunk, és nem ásunk le az esemény mélyére, akkor pont a leglényegesebb részletekről maradunk le. Meglátásom szerint ez pedig az, hogy egy olyan világesemény kellős közepén vagyunk, amely rámutat, hogy változások kellenek...


Mindenki tisztában volt azzal, hogy a Dél-Afrikai Köztársaság, mint labdarúgó VB helyszín egy igen bátor, már már felelőtlen választás volt anno a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) döntéshozóitól - elég, ha arra gondolunk, hogy gyilkosságok, emberrablások, vagy éppen fegyverrel elkövetett bűncselekmények esetében a világ legveszélyesebb országainak egyikéről beszélünk (forrás: http://www.nationmaster.com/country/sf-south-africa/cri-crime). Az utóbbi napok azonban rámutattak, hogy a 2010-es VB nem csak a rossz helyszín-választásról lesz ismeretes.

Két nyolcaddöntő - és az azokon elkövetett mérkőzést befolyásoló hibák - kellettek ahhoz, hogy a világ kinyissa szemét és azt mondja ez így nem mehet tovább.

Nonszensz az, hogy a világ legnépszerűbb játékát, illetve annak tisztaságát ilyen mértékű emberi hibák befolyásolják. Lehet a fejünket a homokba dugni, és a hagyományok félreértelmezése mögé bújva arról beszélni, hogy bezzeg az '50-es években, amikor aztán igazán tudták milyen a foci, és a legnagyobbak még kézzel varrott bőrlabdát kergettek a grundokon. Ez a szemlélet azonban nem más, mint egy homályos látásmód, homályos - és logikailag nem felépített, megalapozatlan - érvelés.

A sport legyen sport. A sportolók - legyenek azok focisták, úszók, golfozók, amerikai focisták vagy éppen teniszezők - valós teljesítményük alapján legyenek megítélve ne pedig egyetlen - vagy esetünkben két (bíró & partjelző) - ember adott pillanatnyi - sajnos manapság egyre többször helytelen - megítélése alapján.

Ahogy oly sokan nyúlnak a tenisz példájához, úgy én is ezt teszem. Ha egy ilyen jelentős hagyományokkal rendelkező sportágban ezt meg lehetett lépni, akkor ennek  - egy alaposan kigondolt videó-alapú bíráskodást kiegészítő rendszer - bevezetése a labdarúgásban sem lehet gond.

Az újítások bevezetése már nincs messze. A kérdés, lesz-e olyan karizmatikus vezető a közeljövőben, aki ennek a döntésnek minden terhét magára vállalva végig tudja vinni mindezt...


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lasztirugas.blog.hu/api/trackback/id/tr522116864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása