Lasztirúgás - mi is ez?

Mire érdemes fogadni? Hogyan? Mennyit? Milyen kötésben? Mekkora a várható értéke a fogadásunknak? Mi a nyerő stratégia? Ilyen és hasonló kérdéseket próbálunk megválaszolni, néha komolyan, néha komolytalanul.

Aktuális olvasnivaló

Avagy foci, ahogy mi játszuk

2010.01.23. 12:37 Hopeful John Doe

A sportfogadás alapjai II. rész - Mire fogadjunk? Top ligák vs. román negyedosztály

Címkék: fogadás sportfogadás sportfogadási alapok stratégiai sportfogadás

Az előző részben megemlítettem az általam megfigyelt három legjelentősebb sportfogadó tévhitet. A bejegyzés szerencsére sokakhoz eljutott - ezúton is köszönet ezért az Indexnek - és számos hasznos és értékes komment született.

Ezekben sok olyan témakör (surebet-ek, tét/tőke arány, fogadás a "tuti"-ra, a szorzók és a kockázat kapcsolata, fogadási szisztémák stb.) került felszínre, amelyek szerintem megérnek egy-egy önálló bejegyzést. Kérlek titeket, hogy amennyiben eszetekbe jut még valami, amiről szívesen olvasnátok, beszélnétek, akkor azt vagy mailben (nagyzozo64@freemail.hu), vagy a kommentekben osszátok meg velem! Minden ötletet előre is köszönök!

A bejegyzésem amellett, hogy rengeteg olvasói visszajelzést generált, rámutatott arra is, hogy feltétlenül érdemes röviden bemutatni magam illetve, hogy miről is szól ez a blog.

Én egy egyszerű sportfogadó vagyok, aki nagyjából 1 éve fogad rendszeresen. Mikrótétről indultam, és az utóbbi 12 hónapban közel megnégyszereztem a tőkémet, de ettől függetlenül a jelenlegi helyzetemet még mindig a mikrótét kategóriához sorolom. (A pénzügyekről ennél nem is szeretnék többet beszélni.)

Minden, amit itt leírok csupán egy személyes vélemény, semmi több. Nem gondolom, hogy az általam használt szisztéma a legjobb és leghatékonyabb. Abban is biztos vagyok, hogy számtalan ember sokkal nagyobb haszonkulccsal és eredményesebben fogad. Számomra a sportfogadás alapvetően arról szól, hogy a rendelkezésemre álló információkkal és egy kevés matematikai háttérrel képes vagyok-e hosszú távon nyereségesen működni. Nem a sportfogadásból élek és a jövőben sem szeretnék. Tudom, hogy sokan nagyon jól működő egyéni fogadási szisztémát dolgoztak ki. Amiket én leírok az nem egy jobb vagy hatékonyabb megközelítés, csupán egy más nézőpont, semmi több.

A rövidke kitekintő után térjünk vissza az alapokhoz! Fontosnak tartom, hogy valóban az alapoktól haladjunk, így most számba veszem az általam legfontosabbnak vélt tényezőket, amikor afelől kell döntenünk, hogy melyik bajnokságban fogadjunk.

A 4 Legfontosabb tényező, amikor kiválasztjuk, hogy mely bajnokságokban fogadjunk:

  1. Fundamentális- vs. Technikai-elemzés alapú sportfogadás

    A tőzsde világában ismerős szavak, alapvetően átültethetőek a sportfogadás mindennapjaiba is. A fogadók esetében felrajzolhatunk egy egyeneset a fogadási megközelítésüket illetően. Ennek az egyik végpontja a fundamentális-alapú fogadó, aki nem a statisztikák, aktuális formák és hasonló szempontok alapján, hanem elsődlegesen a csapat erejébe vetett hite alapján fogad. Az egyenes ezen szélén többnyire néhány csapatba vetett hosszú távú bizalom, elköltelezettség határozza meg a fogadásokat. Gyakran előfordul a fundamentális fogadók közül, hogy ugyanarra a 6-7 csapatra fogadnak minden héten.

    A másik véglet, a technikai alapon fogadók tábora. Számukra a sportfogadás kizárólag a számokról, az aktuális formáról és statisztikai mutatókról szól. Figyelmen kívül hagyják a csapatok sérültjeit, a belső ügyeket és minden egyéb emberi tényezőt. Ez a csoport előszeretettel fogad bárhol bármikor bármilyen mérkőzésre, csak a szisztémájához szükséges alapadatok álljanak a rendelkezésére.

    Amikor ki akarjuk választani, hogy mely bajnokságok programjában nézzünk szét, akkor az első komoly feladat meglátásom szerint, hogy meghatározzuk magunkban milyen megközelítést szeretnénk használni. A két véglet mellett természetesen számtalan köztes állapot van.

    Én alapvetően technikai-alapú elemzés alapján fogadok, de néhány emberi tényezőt is számításba veszek a döntésemnél (sérültek, van-e új edző, van-e eredménykényszer stb.).
     
  2. Információigény & információk elérhetősége

    Miután meghatároztuk, hogy milyen megközelítést alkalmazunk hasznos tisztázni, hogy pontosan mennyi információra van szükségünk a fogadásainkhoz és utánanézni, hogy a szükséges információk mennyire elérhetőek.

    A technikai alapon fogadók esetében főleg statisztikai mutatókra van szükség, a fundamentális megközelítésnél pedig a csapatok hivatalos honlapjai, esetleg szurkolói oldalai lehetnek különösen hasznosak.

    Az én megközelítésemnél a statisztikai mutatók kulcsszerepet játszanak - szerencsére ez szinte minden ország minden bajnoksága esetében elérhető. Emellett viszont szükségem van a sérültek listájára és az adott bajnokság legfontosabb híreire. Ez már jóval nehezebb feladat. Ennek köszönhetően a lehetőségeim többnyire az európai bajnokságok első- és másodosztályaira korlátozódnak.
     
  3. Manipulálhatóság

    Sajnos napjaink sportvilágában bizony nem lehet kizárni a manipuláció lehetőségét. Köszönhetően a bundázásokra specializálódott maffiáknak, nagyon alaposan át kell gondolnunk, hogy mely bajnokságok esetében minimális a bundázás esélye - hiszen ki szeretné okosan felépített fogadásait csalók miatt veszélyeztetni.

    Ha ezt a feltételt szigorúan vesszük - és szerintem ez igen fontos - akkor lényegében az összes európai bajnokság alsóbb osztályait kizárhatjuk. Talán a Championship (angol 2.) az, ahol keresnek annyit még a játékosok, illetve van olyan kultúrája a futballnak, hogy a manipuláció lehetőségét talán kizárhatjuk.

    Emellett sajnos a kelet-európai, balti térséget, illetve a volt szovjet utódállamokat is érdemes teljesen elfelejteni - annak első osztályaival együtt - mivel ezekben a régiókban az első osztályú játékosok fizetése is annyira alacsony, hogy a bundázás lehetősége fokozottan fennáll.
     
  4. Országspecifikus tényezők

    A fenti tényezők mellett megfigyelhető továbbá egy-egy különös tulajdonság bizonyos bajnokságok esetében. Ilyen tulajdonság például, hogy Németországban, Hollandiában és Franciaországban gyakran jóval magasabb az idegenbeli győzelmek aránya, mint más európai országokban (az európai átlag 24-26% körül van, ezekben az országokban ez sokszor 30-32%).

    Hasonló jelenségek figyelhetőek meg Portugáliában és Skóciában, ahol a döntetlenek aránya igen magas (30% felett), valamint például Boszniában, ahol a hazai győzelem aránya több, mint 64 százalék.
     

A fenti tényezők alapos mérlegelése után úgy hiszem mindenki a saját sportfogadási megközelítésének megfelelően kiválaszthatja, hogy mely bajnokságok mérkőzéseire érdemes fogadnia.

Én személy szerint az angol, német, spanyol, olasz, francia, belga, holland és esetenként a magyar első osztály mérkőzéseit kísérem figyelemmel. Azt gondolom ezen bajnokságok azok, amelyekről 1. minden számomra szükséges információt be tudok szerezni, 2. a manipuláció esélye minimális 3. tisztában vagyok és szem előtt tudom tartani az adott ország specifikus tényezőit.

A magyar bajnokság talán a manipulációt illetően kilóg a sorból, de sok esetben a hihetetlenül magas vendég-szorzói miatt azt gondolom, hogy ennek ellenére is érdemes számításba venni.

Kíváncsi lennék, hogy mások milyen szempontok alapján választják ki azt, hogy mely bajnokságokra fogadnak és ezen szempontoknak mely ligák felelnek meg!

Hamarosan jelentkezem a sorozat következő részével!

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lasztirugas.blog.hu/api/trackback/id/tr431694863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lunatik 2010.01.24. 00:28:03

hello,
szerintem barmilyen tenyezo, serulesek vagy ilyesmi ami elterove tesz egy helyzetet a normalistol mar technikai elemzesek korebe boven beletartozik. eppen hogyha egy fundamentalista fogado ilyeneket szambavesz, nem csak vakon fogad a szokasos csapatra, akkor mar techikai elemzest hajtott vegre, es ezert fogad kisebb vagy nagyobb tettel vagy eppen masra.
pont amiket felsoroltal bajnoksagok a legjobban kielemzettek, a legtobb ember, a legtobb fogadasokra meno penz hatarozza meg ott az oddsokat ezert elsosorban ott a legpontosabbak es a legnehezzebb value-t talalni, foleg hogy le kell dolgozni a bukmeker hasznat, margin-jat.
pl. van egy esemeny: 50-50 szazalek a pontos esely. egy jo bukmeker ajanl ra 1.9 - 1.9 -et. ha te talalsz az egyik kimenetelre egy jobb ajanlatot pl. 1.95-ot meg akkor is el leszel maradva a korrekt 2.00 oddstol. 2.00-val vagy hosszu tavon nullan. 2.1-el van varhato ertekben 5 szazalek hasznod, es ilyet foleg ezekben a bajnoksagokban a legnehezebb kifogni, ezek vannak a legjobban kicentizve. es ez mar 10 vagy tobb szazalek elteres a bukmekernel (1.85 vagy 1.9 es 2.1 kozott).

en pl. pont olyan dolgokra fogadok amikre kevesen, ahol a kollektiv tudas kevesbe es sokkal lassabban iranyitja az oddsok nagysaganak valtozasat es ez az 5 szazalek lehet sokkal magasabb.

jok a beirasaid egyebkent es hogy kinn volt indexen, onnan talaltam en is ide.

Hopeful John Doe · http://lasztirugas.blog.hu/ 2010.01.24. 02:20:38

@lunatik: Először is nagyon köszönöm a biztató szavakat!

Szerintem nagyon nehéz két kategóriába osztani a - fundamentális és a technikai alapon - fogadókat, mivel ez nem két élesen elkülönült réteg. Szerintem az emberek nagy többsége a két végpont között helyezkedik el - van, aki az egyik részére helyezi a hangsúlyt, van aki a másikra.

Van igazság abban, amit az alaposan kielemzett bajnokságokról írtál. Azonban szerintem mivel az emberek túlnyomó része csapatnevek és érzelem alapján dönt, így ezeknél a bajnokságoknál a tömeg "erejét" okosan a saját hasznunkra lehet fordítani. Például volt hétközben egy PSG - Monaco francia bajnoki. A PSG igen bizonytalan teljesítményt nyújt az utóbbi hetekben (kiesés a kupából és a ligakupából, vereségek a bajnokságban), ezzel ellentétben a Monaco szárnyalt (5 meccs, 11 pont, 2 kapott gól mindössze). Ennek ellenére az átlag fogadó úgy hiszi, hogy a PSG a favorit. A Monaco szorzója így 4,45 volt...
Nyertek is - még ha csak egy potyagóllal is. Szóval szerintem a tömegek fogadásait okosan fel lehet használni bizonyos esetekben.

sunázósün 2010.01.26. 03:06:46

@Hopeful John Doe: Egész jó a poszt, de ne hiteltelenítsd magad utólagos butaságokkal.
A PSG egy sima 5-sel ment tovább a kupában (és azóta újra nyert, tehát nem esett ki), akkor amikor a szárnyaló Monaco hazai pályán vért izzadva büntetőkkel vert ki egy 2. ligás középcsapatot. A ligakupában tényleg zakózott a PSG - a Monaco már egy körrel korábban búcsúzott. A bajnokságban sem volt egyértelmű Monaco fölény, ha figyelembe veszed, hogy ők otthon nyerték a meccseiket, amint utazniuk kellett csak X volt. A Monaco meccsig a PSG is fölényesen behúzta az azt megelőző otthoni meccseit egy X mellett. Szóval tipikus 3 esélyes meccs volt, enyhe PSG eséllyel. Az ilyet kerülni kell, mint a forró kását, de legalábbis komoly pénzt nem szabad rá tenni. Az viszont meglepő, hogy (most megnéztem) a Tippmixen 4.6-ot fizettek a Monacora. Ha ezt megjátszottad, akkor gratulálok, de (ahogy te is írtad) idézném a sportlapot: "Olyan gól döntötte el a Paris SG–Monaco (0–1) francia bajnoki mérkőzést, amely évszázadonként talán egy, ha születik"

Hopeful John Doe · http://lasztirugas.blog.hu/ 2010.01.26. 11:09:24

@sunázósün: Valóban igazad lehet a ligakupát illetően. Én ebből a statisztikai adatbázisból néztem az infókat: sfstats.net/soccer/team/937_Paris%20SG
Ezen, ahogy te is láthatod a PSG-t, mint vesztes fél jelölik a kupa és a ligakupa során is.
Az itt található adatokból kiindulva pedig (3 meccs januárban, 3 vereség) jogosnak gondolom a korábban leírtakat.
Ezek szerint a PSG nyerte a kupameccset, de a helyzeten alapvetően ez sem sokat befolyásol. A Monaco azért győzni tudott már a PSG-nél jobb csapat ellen is (Ol. Marseille) idegenben. De tény ezt a kupameccset a statisztikai rendszer hibája miatt rosszul írtam. Köszönöm, hogy szóltál!

Én amúgy 4,45-ös szorzóval fogadtam meg a meccset. (Ez most kicsit nagy ugrás lesz bele a matematikai közepébe.) Ez konkrétan azt jelenti, hogy ha a Monaco hosszú távon az ilyen PSG elleni meccsek több, mint 22,47%-át megnyeri, akkor erre a kimenetelre fogadni hosszú távon nyereséges. Ez 22,47% pedig szerintem megfogadható. De az, hogy ezt, hogy számoltam ki, miből és miért azt majd egy bejegyzésben hosszabban kifejtem!

drani 2010.01.26. 13:28:14

És az, hogy hétvégén megfogadtam a Wolfsburgot double chance-ben (anélkül, hogy utánanéztem volna a sérülteknek), technikai vagy fundamentális alapú döntés volt? Mert szerintem nem volt rossz a tipp, de nagyot buktam.

Hopeful John Doe · http://lasztirugas.blog.hu/ 2010.01.26. 13:34:34

@drani: A kérdés az, hogy milyen szempontok alapján fogadtak meg dupla eséllyel a Wolfsburgot? Milyen tényezőket, infókat vettél számításba? Vagy csak megérzésre hagyatkoztál?

Ha ezeket a kérdéseket megválaszolod, akkor tudhatod/tudhatjuk meg, hogy technikai vagy fundamentális alapon fogadsz alapvetően.

sunázósün 2010.01.27. 12:50:49

@Hopeful John Doe: Ez tényleg egy rossz stat. Aki csak kutyafuttában nézi meg azt tényleg becsaphatja.
A bwin-nek egész jó statisztikája van, tudom ajánlani.
Várom a folytatást, többségében jókat írsz! Üdv.

@drani: Ha sokat tettél rá mindenféle előzetes tájékozódás nélkül, akkor eszetlen döntés volt:)

1x2 · http://fogadastipp.blog.hu 2011.08.27. 03:59:18

Remek kis írás gra
tulálok.
süti beállítások módosítása