Lasztirúgás - mi is ez?

Mire érdemes fogadni? Hogyan? Mennyit? Milyen kötésben? Mekkora a várható értéke a fogadásunknak? Mi a nyerő stratégia? Ilyen és hasonló kérdéseket próbálunk megválaszolni, néha komolyan, néha komolytalanul.

Aktuális olvasnivaló

Avagy foci, ahogy mi játszuk

2009.12.17. 00:06 Hopeful John Doe

Itt a tél! Bunda itt, bunda ott...

Címkék: vélemény foci fogadás sportfogadás labdarúgás bunda botrány

Az utóbbi hetekben számtalan módon és formában kezdtek el foglalkozni a bochumi főügyészség által megpendített problémával, mely szerint Európa labdarúgását hosszú idő óta mételyezi egy erre szakosodott "bunda-maffia".

Tagadás éjjel és nappal

Az első konkrétan kiszivárgó hazai csapatnevek óta - melyek az Újpest, illetve a Honvéd voltak - boldog, boldogtalan megosztotta velünk, hogy milyen aljas és galád módon próbálták őket rávenni, hogy beszennyezzék mindannyiunk szeretett sportját.

Megjelent emellett egy csoport, amelynek tagjai - legyenek játékosok vagy futballvezérek - úgy döntöttek, hogy azonnal nyílt leveleket írnak és sajtótájékoztatók keretein belül erősítik meg, hogy nekik a bundázáshoz, mint olyanhoz konkrétan semmi közük.

Egy sztori, amelyen a hazai sportsajtó végre ismét csámcsoghat

Az egyszerű szurkoló a legutóbbi hetekben csak kapkodja a fejét, olvassa a név nélkül nyilatkozó belső információkkal ellátott informátorok által elmondottakat. A sajtó nagy része nem akar segíteni a tisztánlátásban, csupán a sztori meglovagolására és a magasabb eladott példányszámra törekszenek. Ez nem oknyomozás, csupán szenzációhajhászás.

Nagyon kevés helyen olvasható például az, hogy jelenleg az ügyben párhuzamosan három nyomozás is folyik.

Az egyik a bochumi ügyészség által indított eljárás. Ennek célja, hogy az általuk talált nyomok alapján az egyik bundázásra szakosodott maffiát, illetve annak tevékenységét felderítsék. Ebben számtalan első- és másodosztályú európai bajnokságbeli csapat és játékos érintett.

A második nyomozást az olasz hatóságok irányítják. Ennek célja alapvetően az olasz bundák felderítése, a tettetesek kézrekerítése, illetve a csaláson ért játékosok kiszűrése.

A harmadik vonal pedig az UEFA által irányított fogadás-figyelő rendszer. Ennek lényege, hogy a fogadásokra történő téteket egy szoftver segítségével figyelni tudják, így a kiugró értékeket, fogadásokat könnyen felügyelhetik.

Az Újpest neve a bochumi ügyészség nyomozása során merült fel. Egy állítólagos bennfentes látta ugyanis a vádiratban az Újpest nevét. De, hogy az milyen kontextusban szerepelt, azt nem tudni. Vagyis ez csupán ismét valami, amit a német Bild bedobott a köztudatba, hogy legyen miről beszélni és nőjjön az eladott lapszám. Konkrétum azonban semmi.

A Honvéd nevét az UEFA fogadás-figyelő rendszere dobta ki, mint különösen gyanús eseményt. Tehát a két csapatot, két teljesen eltérő nyomozás és két teljesen eltérő rendszer alapján hozták összefüggésbe az utóbbi napok eseményeivel. Az egyik esetben nagy valószínűség szerint az Újpest szerepe hamarosan nyilvánosságra fog kerülni. A Honvédnál szerintem semmi esély arra, hogy ez a nyomozás eredményre vezessen. Gyanús fogadási mintákat felhasználni, mint bizonyték mérkőzések manipulálására... Szerintem ez teljes zsákutca.

Bunda van, volt és lesz - a tüneteket kezelhetjük, de a jelenséget nem tudjuk megszűntetni

Őszintén szólva az én véleményem az, hogy addig ameddig sportfogadás lesz, addig bunda is lesz. Mindig lesznek emberek, akik a hatalmas és gyors meggazdagodás reményében a könnyebb utat választják.

Akkor, amikor másod- és harmadosztályban játszó kelet-, középeurópai csapatok mérkőzéseire a világ legtöbb fogadóirodájában lehet fogadni addig őszintén mit várunk?

Egy, a térségünkben (Magyarország, Szerbia, Horvátország, Ukrajna, Bosznia, stb.) foglalkoztatott másodosztályú focista jó esetben keres havi fix 2-3000 eurót. Ennek a játékosnak, ha valaki azt mondja, hogy a hétvégi meccs után kapsz 10.000 eurót, ha kikaptok, akkor nagyon sokakban felmerül a gondolat, hogy elfogadja-e a pénzt.

Emellett felvetődik a kérdés, hogy mit tesz egy játékos, ha valaki megfenyegeti. Lehet a sport tisztaságáról, az egyenes jellemről és hasonlókról prédikálni, de magunkba kéne nézni, hogy mi mit tennénk abban az esetben, ha a személyes vagy a családunk biztonságáról lenne szó...

Miért gondolom továbbá, hogy a bunda él és későbbi is élni fog Magyarországon és a világon mindenhol?

Azért, mert amíg létezik egy ilyen hatalmas, majdhogynem korlátlan és szinte teljes egészében szabályozatlan könnyű pénzszerzési forma, addig mindig lesznek olyan "találékony" emberek, akik ebből majd hasznot akarnak húzni.

Be lehet zárni most a börtönbe 10, 20 akár 300 embert is. El lehet tiltani játékosokat, edzőket, futballvezetőket. Meg lehet próbálni példát statuálni. Be lehet vezetni szigorú szabályozást, kötelezni lehet játékosokat, hogy jelentsék, ha bármi gyanúsat észlelnek és hasonlók.

Minden ilyen döntés, szabályozás azonban csak a probléma tüneteit kezeli. Magát a problémát és annak gyökereit egyáltalán nem...

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://lasztirugas.blog.hu/api/trackback/id/tr301603528

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: free Web hosting services free web site hosting 2018.12.09. 06:22:12

Low budget-klip újratöltve: csajokon zenélés - B-oldal

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása