Lasztirúgás - mi is ez?

Mire érdemes fogadni? Hogyan? Mennyit? Milyen kötésben? Mekkora a várható értéke a fogadásunknak? Mi a nyerő stratégia? Ilyen és hasonló kérdéseket próbálunk megválaszolni, néha komolyan, néha komolytalanul.

Aktuális olvasnivaló

Avagy foci, ahogy mi játszuk

2010.01.28. 11:01 Hopeful John Doe

A sportfogadás alapjai III. rész - Miket NE tegyünk a sportfogadás során

Címkék: vélemény tipp foci fogadás sportfogadás labdarúgás sportfogadási alapok stratégiai sportfogadás

A korábbi gondolati szálat folytatva a mai napot is a sportfogadás témakörének szentelem. Az előző bejegyzésben megfogalmaztam, hogy meglátásom szerint mely bajnokságokban érdemes alaposan körülnézni, amikor fogadni akarunk.

Ma, arra gondoltam, hogy csokorba gyűjtöm azokat a legveszélyesebb hibákat, amelyet a legtöbben sportfogadóként elkövetnek. Minden bizonnyal sokan lesznek az olvasók között, akik a leírtakat személyes sérelemként kezelik. Én azt javaslom, ne tegyék! Elfogadom és tiszteletben tartom, hogy mások más megközelítéseket használnak a sportfogadásuk során, de ettől függetlenül azt gondolom, hogy ha valaki nem a játék kedvéért fogad akkor az alábbi dolgokkal súlyos sportfogadói hibákat vét.

Lássuk az 5 legnagyobb hibát, amit sportfogadó elkövethet:

  1. "Big names rulez"

    Az egyik legnagyobb hiba, amikor fogadók a fejünkben kialakított kép alapján fogadnak egy mérkőzésre. Ezek a nagy nevek valamilyen múltbeli dicsőség miatt a sikerrel és a győzelemmel vannak társítva egyes fogadók fejében - sok esetben igen hibásan.

    Ha nem akarunk messzire menni, elég csak a Ferencvárosra gondolnunk itthon. Rengetegen fogadnak a Fradira manapság is. Pedig a jelenlegi 11-ik hely, a harmatos idegenlégiósokkal telerakott játékoskeret és a bizonytalan edzői háttér alapján egy megfontolt fogadó nem fogadna rájuk.

    Hasonló "big name" jelenleg Franciaországban a PSG, vagy Spanyolországban az Atletico Madrid is.

    Sportfogadóként szerintem kulcsfontosságú, hogy a tradíciókat, a klubok történelmét figyelmen kívül hagyjuk, amikor aktuális fogadási lehetőségekről döntünk.
     
  2. A "millás szelvény"

    Amikor a sportfogadás és a lottózás keveredik.

    Nagyon sokan fogadnak meg minden héten egy olyan "millás szelvény"-t, amely többnyire 9-15 meccsből álló kötést tartalmaz. Az alaptét sok esetben 2-400 forint, a még elszántabb játékosoknál pedig megközelítőleg 1-2000.

    Ezek a szelvények a megkötésük pillanatában halálra vannak ítélve. Nem azért mert a sportfogadó nem ért a meccsekhez, nem is azért, mert valaki manipulálja a mérkőzéseket, de még nem is amitt, mert a sportfogadó irodáknak nem érdeke kifizetni a hatalmas nyereményt. Egyetlen okból: ez a fogadási szisztéma hosszú távon csakis veszteséges lehet minden sportfogadó számára.

    Matematikai szempontból - ha minden kimenetelre 33,33% az esély - egy 9-es kötés sikeres eltalálásának az esélye 1:19683-hoz. Ez azt jelenti, hogy ha 19683 különböző szelvényt játszunk meg, akkor lesz közte egy - azaz 1 - nyertes. Ha 15 mérkőzésre fogadunk akkor ez az arány már 1:14.348.907-hez.

    Lehetünk zseniális sportfogadók, de a számokkal akkor sem versenghetünk.

    Mivel elképzelhető, hogy mi azon szerencsések közé tartozunk, aki pont jól tippelt és bezsebeljük az 1 millió forintot, ezzel is csupán egyetlen dolgot érünk el. Életünk hátralévő részében ragaszkodni fogunk a szisztémánkhoz - hiszen már egyszer bejött - és a következő évek, évtizedek során többszörösét is elbukhatjuk akár ennek a bűvös 1 milliós nyereménynek.
     
  3. "A többszörös kötés mindenek felett"

    Ez a pont szorosan kapcsolható az előzőhöz.

    Rengeteg azt gondolják, hogy egy 5-6 fogadásból álló kötéssel könnyen megsokszorozhatják a pénzüket. A helyzet az, hogy szerintem az 5-ös illetve az annál nagyobb kötések egyszerűen sportfogadói hibák.

    Ha visszatérünk a számokhoz, könnyen kiszámolhatjuk, hogy 5-ös kötés esetén, ha minden kimenetel bekövetkezésének valószínűsége egyenlő (tehát mind 33,3%), akkor annak az esélye, hogy ötös kötés esetén nyerünk 1:243-hoz, vagyis megközelítőleg 0,4%.

    Természetesen alapos utánajárással, elemzéssel kizárhatunk bizonyos kimeneteleket, de ettől független hosszú távon nem hiszem, hogy ezzel stabilan nyereségesek lehetünk.

    Érdemes elgondolkozni azon, hogy vajon mi okból teszik ki a sportfogadó-cégek a főoldalaikra a legnépszerűbb 4-5 mérkőzést? Hát nem azért, hogy nyerjünk...
     
  4. Magas tét/tőke arány

    Ez egy nagyon hosszú téma, amiről nagyon sokat lehetne írni. Most dióhéjban annyit, hogy azok a fogadók, akik a tőkéjük 10-20 vagy még nagyobb százalékával fogadnak hétvégente óriási kockázatot vállalnak. Lehet ugyanis, hogy tíz héten keresztül - nézzünk egy irreális számot a példa kedvéért - százszorosára növelik a pénzüket, de egyetlen rossz széria - és a sportfogadásban ez bármikor előfordulhat - miatt egyetlen hétvége alatt lenullázhatják magukat. 

    Nézzünk egy példát. Emberünk 20.000 forinttal indul, minden meccsre a pénze 25%-át teszi fel (5.000 Ft/meccs), hogy "legyen miért izgulni", illetve ",mert így lehet nagyot kaszálni". A megfogadott eseményein többnyire nyer és egy év alatt sikerül feldusszasztania a tőkéjét 500.000 forintra. Mivel eddig a rendszer működött, még mindig a tőkéje 25%-át teszi fel (125.000 Ft/meccs) és megfogad 4 meccset az előző hétvégén.

    Legyenek ezek mondjuk a következők: 1. Stoke-Arsenak (az Arsenal-ra fogad), 2. Tenerife-Valencia (a Valenciára fogad), 3. Groningen-Twente (a Twente-re fogad), 4.Venlo-Feyenoord (a Feyenoord-ra fogad). Látszólag négy biztosnak tűnő meccs, 1,4-2,0 közötti szorzóval.

    Az élet azonban kiszámíthatatlan. Mivel a Stoke legyőzi az Arsenalt (3:1), a Valencia nem képes győzni a Tenerife ellen (0:0), a Groningen és a Feyenoord szintén pontokat hullajt (0:0 és 1:1), így az egy év alatt felépített zseniális eredmény mind elvész. A meccsek jónak tűntek, a szorzók is, csupán egy dologgal nem számolt. Az emberi tényezővel...

    Azt gondolom ez a - természetesen igen sarkított - példa is jól mutatja, hogy a magas tét/tőke arány bár rövid távon lehet hihetetlenül kifizetődő, hosszú távon vállalhatatlanul magas kockázatot jelent a sportfogadó számára.
     
  5. A körülmények figyelmen kívül hagyása

    Az előző hibák mellett az egyik leggyakoribb probléma az, hogy a sportfogadó nem fektet elég hangsúlyt a körülmények megvizsgálására. Nem kell ehhez órákat tölteni a neten, információk után kutatva, egyszerűen nyitva kell tartani a szemünket.

    Számos ember nem számol az egyik kulcsfontosságú tényezővel fogadásai során, ez pedig a csapat/klub motivációja egy mérkőzésen (erre a legjobb példa talán az Arsenal, amely a hazai kupákban rendre 19-20 éves fiatalokkal áll ki).

    Rengeteg esnek abba a hibába is, hogy azt gondolják, ha egy csapat bajnokságot nyert a bajnoki kiírás utolsó fordulója előtt, akkor arra a csapatra megéri fogadni, hiszen "nem véletlenül lett bajnok". A helyzet azonban az, hogy a csapatok többsége ilyenkor játéklehetőséghez juttatja az addig padozó, vagy a még cserepad közelébe se jutó játékosokat. Ezt láthattuk tavaly a Manchester United-nél (akik ennek ellenére nyerni tudtak).

    A fiatal csapat mellett az is nem ritkán előfordul, hogy a hátralévő kupameccsek, esetleg válogatott tornák miatt a játékosok már egyáltalán nem motiváltak a bajnoki cím bezsebelése után. Ilyen volt tavaly például a Sampdoria-Inter meccs, aminek a vége 1:1 lett.

    A lényeg tehát, hogy soha ne feledkezzünk meg az adott mérkőzés körülményeiről, mert csak ezek ismeretében hozhatunk megfelelő döntést sporfogadásaink során.

     

Ha valakinek még lenne ehhez kapcsolódó gondolata, véleménye azt örömmel várom a kommenteknél!

A sportfogadás alapjait bemutató sorozat következő részével hamarosan jelentkezem!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lasztirugas.blog.hu/api/trackback/id/tr381708592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kaputykin · http://kittenberger.blog.hu 2010.04.23. 10:55:48

jó a sorozat, hajrá...

alapvetően egy nagyon fontos tételt találtam eddig a tapasztalataim alapján:

1. Minimalizáld a veszteséget!
(ugye valószínűsíthető, hogy időnként vesztes fogadást is teszel, nagyon fontos, hogy ha kétséges kimenetelű eseményre teszel, valahogyan, élőben, vagy keresztbe fogadással meg kell próbálni az esetleges buktát elkerülni.)

érdekes lenne ebből a sorozatból egy könyvet írni - nekem is rengeteg tapasztalatom van már, ha nem is fociban, inkább hokiban, snookerben, kézilabdában, és nagy világversenyek alatti fogadásokban - mindenesetre figyelemmel kísérem a bejegyzéseket

Hopeful John Doe · http://lasztirugas.blog.hu/ 2010.04.23. 14:37:53

@Kaputykin: Mindenekelőtt, köszönöm dicsérő szavaidat!

A mai poszt egyébként nagyon szorosan kapcsolódik, ahhoz, amit te is írtál, vagyis, hogy minimalizáld a veszteséget!

Én is hasonlóképpen fontosnak látom ennek a fontosságát, bár én az élő fogadásokat, illetve az egy eseményre történő "keresztbe-kötéseket" mostanában nem igazán szoktam alkalmazni.

Egy könyv valóban érdekes lenne. :)

De azt gondolom, hogy én csupán egy vagyok a sok sportfogadó közül - mégha kicsit más oldalról is közelítem meg a dolgot, mint a tömegek -, így nem biztos, hogy bestseller lenne a dolog. :))

Még egyszer köszönöm a kommented, és várom az újabb bejegyzésekhez a véleményed!

Pénzkereskedő · http://www.nedolgozz.hu 2010.07.15. 10:44:16

@Hopeful John Doe: Sportfogadásban ugyan teljesen járatlan vagyok, de sok szempontból hasonló területen, a devizakereskedelemben tevékenykedem. Ennek alapján feltételezem, hogy a siker kulcsa itt is a stratégia, a fegyelem, és amint írod: más oldalról kell megközelíteni a dolgokat, mint a tömegek. A tömegek ugyanis veszítenek, mi pedig nyerni szeretnénk.

Hopeful John Doe · http://lasztirugas.blog.hu/ 2010.07.15. 10:56:07

@Pénzkereskedő: Igen. A lényeg pontosan ez. Én is így látom!
süti beállítások módosítása