Lasztirúgás - mi is ez?

Mire érdemes fogadni? Hogyan? Mennyit? Milyen kötésben? Mekkora a várható értéke a fogadásunknak? Mi a nyerő stratégia? Ilyen és hasonló kérdéseket próbálunk megválaszolni, néha komolyan, néha komolytalanul.

Aktuális olvasnivaló

Avagy foci, ahogy mi játszuk

2009.10.15. 10:34 Hopeful John Doe

Dél-Afrika 2010 - Mission Failed - I. rész

Címkék: vélemény kritika foci vb kisteleki magyar válogatott világbajnokság válogatott labdarúgás értékelés magyar foci koeman erwin koeman vb selejtező

Érdekes selejtezősorozaton vagyunk túl, számtalan hullámhegyet és hullámvölgyet élhettünk át, olykor körmöt rágva, tökmagot ropogtatva vagy esetleg tévé előtt anyázva. Érdemes újra átgondolnunk a történteket és elgondolkozni, hogyan is tovább.

Elsőként nézzük a selejtező mérkőzéseit, illetve a selejtezőkön a mennyet és a poklot is megjárt kapitány megítélését!

Nézzük a számokat!


10 mérkőzés: 5 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség, 10:8-as gólkülönbség, 16 pont


Magyarország - Dánia 0:0

A magyar válogatott kispadján tétmeccsen debütáló Erwin Koeman az első hazai tétmeccsünkön, hazai pályán csatár nélkül felállva gólnélküli döntetlent játszik az enervált és pontatlan dánok ellen.

Erwin Koeman megítélése: A sportsajtó egyes szereplői taktikus vezérnek aposztrofálják, aki tökéletesen ráérzett a megfelelő taktikára Morten Olsen legényei ellen. Néhányan kissé defenzívnek tartják, hogy a csapat hazai pályán valódi támadó nélkül lépett pályára, de a többség hangja elnyomja ezt a kisebbséget.

Svédország - Magyarország 2:1

A magyar válogatott a Zlatan Ibrahimovic fémjelzett svédekhez látogat a Rasunda stadionba. Meglepő húzással Torghelle és Huszti előre tolt szerepkörben próbálja megzavarni a svédeket. A csapatunk játszik, de a svédek az adódó helyzeteiket belövik, így Rudolf 93. percben szerzett gólja csupán az eredmény kozmetikázására elég.

Erwin Koeman megítélése: Erős csapat ellen játszott csapatunk és a játék képe alapján pontot, pontokat hagytunk Svédországban. Elkezd a csapat felé fordulni a közvélemény és a sportújságírók nagy része, bár egyesek megjegyzik, hogy Dél-Afrikába pontokkal lehet kijutni, nem szép játékkal.

Magyarország - Albánia 2:0

A csapat Torghelle és Juhász góljaival legyőzi az első fordulók után alaposan túlértékelt albán csapatot. A Puskás stadionban lévő 24.000 néző jelzi, hogy Magyarországot érdekli a foci, feltéve, hogy van egy csapat, amelyet szeretni lehet.

Erwin Koeman megítélése: Eredményes és taktikus csapat, többnyire ezekkel a szavakkal illetik nemzeti csapatunkat. Erwin Koeman kinevezését szenzációs Kisteleki-féle húzásként aposztrofálják néhányan.

Málta - Magyarország 0:1

Ahogy azt mindenki hangoztatta, az albánok legyőzése akkor érhet valamit, ha Máltán is három pontot szerzünk. Torghelle, jön, lát, győz. Az adás a második félidőre elszáll, de a híradások szerint az egyetlen dolog, aminek örülhetünk az a három pont.

Erwin Koeman megítélése: Újságcikkek jelennek meg 'Erwin Koeman: A sikeres holland vonal' és hasonló címekkel. Erwin Koemant egy igazi eredményközpontú stratégaként állítják be az online és nyomtatott médiumok.

Albánia - Magyarország 0:1

Hatalmas csatában legyőzzük a végül összesen 7 pontot gyűjtő - magyar sajtó által hatalmas riválisként jellemzett - Albániát Torghelle 6 méteres bombáját követően. A meccs után az a Torghelle Sándor, aki 2004 és 2007 között 47 bajnokin összesen egy azaz 1 gólt szerzett megtáltosodik a nemzeti trikolort magára öltve és sorozatban harmadik tétmeccsén szerez gólt.

Erwin Koeman megítélése: Indul a nemzeti számolgatás. Boldog-boldogtalan oszt-szoroz, egészen addig, amíg ki nem kalkulálják, hogyan is fog kijutni csapatunk a világbajnokságra. A közvélemény egyértelműen ideális kapitánynak tartja Koemant és egy emberként áll a csapat mellé. Jól jelzi ezt a Málta ellen azonnal elkapkodott belépők is.

Magyarország - Málta 3:0

Szenzációs hangulatban 35.000 ember várja a magyar fiesztát a Puskás stadionban. Hajnal 6. percben lőtt gólja tovább fokozza a hangulatot, azonban ezt követően a csapat nem tudja igazán feltörni az acélosnak kis túlzással sem nevezhető máltai védelmet. Az utolsó 10 percben Gera és Juhász góljával sikerül egy olyan eredményt elérni, amely tovább fokozza az ország futball-lázát. Öt hónap nemzeti pontszámolás következik.

Erwin Koeman megítélése: Olyan öt hónap következik, amely során a szövetségi kapitány népszerűsége az egekbe szökik. Az MLSZ elnöke, a játékosok, az egész futball-közvélemény egy emberként áll a holland edző mögött. Meglovagolva a hirtelen jött támogatást újabb két évvel hosszabbítják meg a szakember szerződését.

Magyarország - Svédország 1:2

Szenvedés, szenvedés, szenvedés. Hatalmas pofont kap az eddig rózsaszín álmában mártozó futball-társadalom. Elképzelés és ötlet nélküli első félidő után, Huszti tizenegyese úgy fest egy pontot itthon tarthatunk. Nem sok, de legalább a svédek nem lépnek meg tőlünk. Aztán jön a 93. perc, Ibrahimovic, a többit már tudjuk...

Erwin Koeman megítélése: Csalódottság és letörtség. Mindenki megkérdőjelezi a folyamatos védekezésre való törekvést, a támadások, váratlan taktikai húzások hiányát. Bár mindenki három ponttal számolt, a portugálok elleni meccsen még jóvá lehet tenni a hibát. Koeman népszerűsége megtorpan.

Magyarország - Portugália 0:1

Egy meccs, ahol nyerni kell. Nincs más választás. Győzelem vagy Szibéria, mondhatnánk. Koeman azonban nem hagyja magát befolyásolni, egyedül Torghelle van elől. Egy formán kívüli portugál csapat így is elviszi a három pontot.

Erwin Koeman megítélése: Megjelennek az első "Koeman takarodj!" kommentek Magyarország vezető fociportáljain. Senki nem érti a védekező mentalitású játékot. A szurkolók és a csapat közötti összhang megtörni látszik, de néhányan még mindig kitartanak a holland mellett. Koeman azzal védekezik, hogy egy ilyen portugál csapat egy kitámadó magyar csapat ellen hatalmas verést mérhetett volna ránk.

Portugália - Magyarország 3:0

Ötlettelen játék, ahol esélyünk sem volt a pontszerzésre. Vége a világbajnoki álmoknak, ideje feléredni. A portugálok hozzák, amit hozni kell és ezzel a játékkal tökéletesen bedarálják csapatunkat.

Erwin Koeman megítélése: "Szánalmas", "Nevetséges", "Bohócválogatott". Ezek a jelzők lepik el a magyar oldalakat. Lényegében a közönség nagy része elfordul a csapat mellől. Sokan Koeman távozását követelik, valamint az u20-as világbajnokságon remeklő csapat sztárjait akarják a válogatottba.

Dánia - Magyarország 0:1

Egy meccs, amely senkinek sem számít. Mi elfoglaltuk a selejtezők előtt várt negyedik helyünket, a dánok pedig hatalmas meglepetésre már kijutottak Dél-Afrikába. Egy olyan összecsapás, amelyen azt játszuk, amit tudunk. Babos remeklései és Buzsáky gólja elegendőek ahhoz, hogy emelt fejjel hagyjuk el Koppenhágát és a vb-selejtezőket.

Erwin Koeman megítélése: Mivel hosszú idő után sikerült legyőznünk egy nálunk magasabban rangsorolt ellenfelet ezért sok korábbi fanyalgó elhallgatott. Vannak, akik a két csatáros játék győzelmét éltetik a tegnapi siker után és továbbra is Koeman távozását akarják. Kisteleki kiáll pártfogoltja mellett, kérdés, hogy a közönség támogatása meddig marad meg a holland szakember mögött...

 

Hamarosan folytatjuk!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lasztirugas.blog.hu/api/trackback/id/tr801451464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása