Lasztirúgás - mi is ez?

Mire érdemes fogadni? Hogyan? Mennyit? Milyen kötésben? Mekkora a várható értéke a fogadásunknak? Mi a nyerő stratégia? Ilyen és hasonló kérdéseket próbálunk megválaszolni, néha komolyan, néha komolytalanul.

Aktuális olvasnivaló

Avagy foci, ahogy mi játszuk

2009.04.28. 04:06 Hopeful John Doe

BL Esélylatolgatás - Barcelona - Chelsea

Címkék: vélemény foci fogadás labdarúgás

Az elmúlt napokban robbanásszerűen megnőtt az oldal olvasottsága és bevallom ez nagyon jó érzéssel tölt el és további bejegyzésekre sarkall.

A hét közepe, mint általában igen csöndes sportfogadási szempontból, kivéve ha az ember albán, dán vagy esetleg román bajnokikon szeretné fialtatni a pénzét.

Én nem ilyen vagyok. Számomra egy fogadásnál elengedhetetlen a jól informáltság, mert enélkül nem tudok megfelelő döntést hozni.

A sportfogadási szisztémám egyik alapgondolata, hogy a cél a lehető legtöbb pozitív várható értékű események megfogadása.
Olyan ez, mint pókerben. Lehet, hogy rövid távon egyes mérkőzések veszteségesek, de hosszú távon a +EV (expected value)-s fogadások igen kifizetődőek.

 

Nézzük a mai kínálatot, ami lényegében egyenlő a Barcelona-Chelsea Bajnokok Ligája elődöntővel!

 

Barcelona - Chelsea
Szorzók: 1: 1,60   X: 3,65   2: 4,95

 

Mit tudunk a Barcelonáról?

Csoportelsőként jutottak tovább a C jelű kvartettből, majd a Lyon és a Bayern legyőzésével jutottak el idáig. A Lyon-t 5:2-re, a Bayern-t 4:0-ra alázták meg a Nou Camp gyepén. 
A spanyol bajnokságot négy ponttal vezetik, 17 hazai meccsükből 14-et nyertek, 2 döntetlen és csupán egyetlen vereség. Igen imponáló mérleg meg kell hagyni.
Elméletileg az epizodista Cacerest leszámítva mindenki egészséges és hadra fogható.

 

Mit tudunk a Chelsearől?

A Barcelonánál nehezebb sorsolásuknak köszönhetően sokkal komolyabb erőfeszítéseket kellett tenniük, hogy idáig elverekedjék magukat. Az A csoport másodikjaként a Juventus-szal találták szembe magunkat a nyolcaddöntők során, és végül nagyon kiélezett küzdelemben 3:2-es összesítéssel jutottak tovább. A negyeddöntőben a Liverpool elleni Anfield Roadon szerzett 3:1-es előnyt megtartva kerültek be az elődöntőbe.
A bajnokságban jelenleg a harmadik helyen állnak, hat ponttal lemaradva az éllovas Manchester mögött. Az idegenbeli mérlegük igen imponáló a bajnokságban, 17 idegenbeli meccsből 12 győzelem, 2 döntetlen és csupán 3 vereség.
Valószínűleg Bosingwa és Joe Cole kihagyja a meccset, a többiek viszont bevethetőek.

 

Mire fogadjunk?

A kérdés nagyon nehéz.

A Barcelona eddig egy otthoni 3:2 Shaktor Donyeck elleni megingást leszámítva nagyon magabiztosan szerepelt otthon, viszont a hétvégén nem tudtak nyerni Valenciában és ha a hétvégi El Classico-n nem nyernek, akkor elkezdhetnek komolyan aggódni a spanyol bajnokság miatt.

A Chelsea úgy fest idén már nem lesz angol bajnok, így a teljesítményorientált tulajdonos minden bizonnyal a BL-trófea elnyerésével szeretne vigasztalódni. Ennek szellemében minden bizonnyal fel fogják szántani a pályát a játékosok. Ha képesek az angol bajnokságban nyújtott idegenbeli teljesítményüket átültetni, akkor nagyon komoly meglepetést okozhatnak.

Az ilyen meccsek azok, amikor hátra kell dőlni, élvezni a játékot és drukkolni a szívünkhöz közelebb állónak, de nem kockáztatni a pénzünket.

A hazai győzelem oddsa (1,6) egész egyszerűen nem éri meg a rizikót, a döntetlen benne van a levegőben, de mivel én mindig a papírformára játszom, ezért a döntetlenre nem szoktam fogadni.
A vendéggyőzelem szorzója igen kecsegtető (4,95), de matematikai szempontból akkor tekinthető pozitív várható értékűnek a Chelsea-re való fogadás, ha hosszú távon legalább minden negyedik Barcelona-Chelsea meccset a Chelsea nyerne. Ennek a matematikai levezetése igen egyszerű, ezt valamikor a közeljövőben bemutatom.

A kérdés tehát a következő! Biztos-e, hogy a jelen körülmények között a Chelsea minden negyedik meccsét a Nou Camp-ban?

Ha a válasz Ön szerint igen, akkor érdemes megtenni, ha nem akkor dőljön hátra és nézze a meccset a tétnélküliség nyugalmával, velem együtt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lasztirugas.blog.hu/api/trackback/id/tr711090740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása