Lasztirúgás - mi is ez?

Mire érdemes fogadni? Hogyan? Mennyit? Milyen kötésben? Mekkora a várható értéke a fogadásunknak? Mi a nyerő stratégia? Ilyen és hasonló kérdéseket próbálunk megválaszolni, néha komolyan, néha komolytalanul.

Aktuális olvasnivaló

Avagy foci, ahogy mi játszuk

2009.10.18. 20:23 Hopeful John Doe

Bronzérem és ami mögötte van - Értékelés és jövőkép

Címkék: vélemény foci vb kisteleki magyar válogatott válogatott labdarúgás németh focista magyar foci németh krisztián utánpótlás koeman utánpótlás válogatott

Azt gondolom, hogy sokan, ahogy a Honduras elleni meccs során, úgy most is túlzásokba esnek az u20-as csapat eredményeit illetően. Csapatunk történelmi sikert ért el az idei egyiptomi világbajnokságon, de ettől függetlenül hasznos lenne a rózsaszín ködön felülemelkedni, reálisan elgondolkozni és értékelni a helyzetet.

A Honduras elleni meccset követően egy igen éles kritikát fogalmaztam meg. Azt gondolom, hogy annak ellenére, hogy játékosaink bizonyították, az a mérkőzés csak egy kisiklás volt, az akkor megfogalmazott kritikák akkor teljesen jogosak és helytállóak voltak.
Hiszem, hogy a külföldön pallérozódó játékosaink jelenleg nagyon keveset játszanak klubcsapataikban - Németh Krisztiánt leszámítva -, továbbá úgy érzem, hogy a sajtó sokakat túlzottan felkapott az utóbbi esztendőkben, köszönhetően nagyrészt a CMG által irányított néhány sportmédiumnak.

DE! El kell ismerni, hogy a játékosok olyan tartásról tettek tanúbizonyságot, amelyet nem gondoltam volna. Olyan eredményt értek el, amelyre őszintén büszkék lehetnek, és nem csak, hogy a Honduras elleni kudarc okozta szégyent feledtették, de büszkeséget hoztak magukra és az egész országra! Emiatt köszönettel tartozunk nekik!

Nézzük, ki mit tett hozzá a sikerhez, és mire lehet elég ez később!
(Zárójelben a vb-n elért teljesítmény értékelése 1-10ig.)

Gulácsi Péter (8): Mind a hét meccset végigjátszotta. A Honduras elleni távoli gólokon kívül a többi bekapott gól során komolyabb hibát nem követett el, sok esetben igen kiszolgáltatott volt. A mérkőzések során magabiztossága sok esetben a csapatra is átragadt. A tizenegyespárbajok során mutatott teljesítménye lenyűgöző volt.

Jövőkép
: Amennyiben képes lesz a következő 2 évben valamely európai bajnokság első vagy másodosztályában bekerülni a kezdőbe, akkor komoly jövő előtt állhat. Tehetséges, szerény és jól menedzselt játékosról van szó. Meglátásom szerint a következő 4-5 évben nem reális arról beszélni, hogy felnőtt válogatott legyen, egész egyszerűen még nincs azon a szinten sem fizikálisan, sem tapasztalati szempontból. Hosszú távon viszont meghatározó játékosa lehet a nemzeti tizenegynek.

Szabó János (5,5): Egy, a magyar sportújságírás által felkapott, hatalmas tehetségnek kikáltott átlagos képességű játékost ismerhettünk meg a fiatal paksi  védőben. Őszintén szólva döbbenten állok azon médiumok előtt, akik vállukra emelve istenítik. Szerintem őt alapvetően azért kapták fel, mert a története (vidéki fiatal srác, aki kitartó és fél év alatt egy NB1-s kispadtól eljut a világbajnoki bronzig) érdekes és eladható. Rengeteg gól szárad a lelkén (csak a rájátszásos szakaszban a következő gólokat kaptuk róla: a csehek ellen mindkettőt,  az olaszok első gólját, a csehek ellen pedig még tizenegyest is rontott). Volt azonban néhány szép mentése is, ezek miatt 5,5.

Jövőkép: Szerintem a bronznak köszönhetően bebetonozta magát erre az évre a Paks kezdőjébe. Ha szerencséje van, egy jó menedzser segítségével egy gyenge belga vagy holland csapat összejöhet. Nem gondolom, hogy a felnőtt válogatottban túl sok szerephez jutna majd.

Takács Péter (6): Egy átlagos, stabil teljesítményt hozott. A maga 147 lejátszott perce nem igazán volt elég arra, hogy nagyon mély nyomokat hagyjon az emberben.

Jövőkép: Nem gondolom, hogy ő igazán eladta volna magát a vb során. Stabil játékosnak tűnt, amikor játszott. A következő 1-2 év az ő pályafutásában is kritikus lehet. Ha ez jól sikerül neki, akkor még szép jövő elé nézhet.

Kiss Máté (7): A csehek elleni gólját még nagyon sokáig emlegetni fogják. Ő volt Egervári egyik ügyes húzása. A fiatal győri középpályás nagyon biztatóan játszott, jó helyen volt nála a labda.

Jövőkép: Kérdés, hogyan fogja feldolgozni a hirtelen jött sikert. Ha képes az elért eredményeket a helyén kezelni, szép pályafutás elé nézhet. Nem tartom kizártnak, hogy 6-7 év múlva a neve a felnőtt válogatottnál is szóba kerüljön.

Debreceni Andris (8): Magabiztos, megalkuvást nem tűrő stabil játékot hozott. Rengeteg alkalommal könnyeden és ellentmondást nem tűrően vezette a védelmet, melynek egyik kulcsfigurája volt.

Jövőkép: Hatalmas védő lehet a kispesti csapatkapitányból. Az egyik legmegbízhatóbb és legkiegyensúlyozottabb játékot nyújtotta. Megfelelő menedzseléssel Juhász Roland párja lehet a felnőttek között 2-4 év múlva.

Korcsmár Zsolt (7): Jól játszott, kulcsfontosságú volt a Dél-Afrika ellen szerzett gólja, amely hatalmas görcsöket oldott fel az addig erőlködő csapatban.

Jövőkép: A védőből védekező középpályássá avanzsált játékos nagyon stabilan játszott, sokszor vezére volt a csapat védekező szekciójának. Az újpesti játékos is meghatározó játékosa lehet 3-4 év múlva a nemzeti tizenegynek. Kérdés, hogy az Újpest képes lesz -e megfelelő időben, megfelelő csapat számára eladni.

Koman Vladimir (9): Öt gól, három gólpassz, világbajnoki ezüstcipő. A magyar csapat vezére az első hondurasi szenvedés után hozta azt, amit tőle elvártunk. Kritikus pillanatokban is képes volt klasszisként viselkedni, elég az olaszok ellen adott gólpasszaira, vagy a sorsdöntő tizenegyesekre gondolni. Ha a bronzcsatában nem ront tizenegyest, talán még magasabb pontszámot kaphatott volna...

Jövőkép: Ha a Bariban nem lesz képes játéklehetőséget kiharcolni magának, akkor mihamarabb tovább kell állnia. Neki és az ő tulajdonjogát birtokló Sampdoriának sem érdeke, hogy a lelátóról nézze a Serie A meccseit. Ő az egyik olyan játékos, akinek érdemes lenne megelőlegezett bizalomként a követekző barátságos meccsekre egy behívót postáznia Erwin Koemannak.

Simon András (6,5): Jól és hasznosan játszott a meccsek többségén, azonban nem volt képes gólt szerezni, ami egy vérbeli csatártól 6 meccs alatt nem elfogadható.

Jövőkép: Kérdés, mennyire lesz képes Cordoba-ban magának játéklehetőséget teremteni. A következő év kritikus lesz a számára. Egy sikeres szezon új kapukat nyithat meg előtte, egy sikertelen időszak azonban nagyon megnehezítheti a dolgát.

Németh Krisztián (7): Tőle ezen a szinten több kell. Az olaszok elleni meccs hosszabbítása volt olyan, amit tőle elvárunk. Sok esetben túl sokat foglalkozott a reklamálásokkal és az ellenfél játékosaival. Három lőtt gól tőle egész egyszerűen kevés 537 perc alatt. A két elrontott tizenegyes (még ha az egyiket vissza is fújták) szintén nem sokat javít az ő értékelésén.

Jövőkép: Neki a vb-től függetlenül szenzációs éve lehet Athénban, ha képes ott folytatni, ahol abbahagyta. Nem titkolom, a jelenlegi játékoskeret legnagyobb tehetségének tartom, de annál többre lesz szükség, mint amit most nyújtott. Zseniális játékos lehet, ha az arcból visszavesz és képes fizikálisan megerősödni. Neki is mehetne egy meghívó a következő barátságos meccsekre.

Dudás Ádám (5): Az egykori európa-válogatott jelenleg árnyéka önmagának. Voltak jobb és rosszabb pillanatai, de összességében nem gondolom, hogy ez tőle elég lenne.

Jövőkép: Ha nem fog változtatni a hozzáállásán, leadni pár kilót, akkor egy eltékozolt tehetség lesz, ha már most nem az... Bízzunk benne, hogy még van idő változtatni.

Varga Roland (6): Voltak jó megmozdulásai, de összességében többet is kihozhatott volna a dologból, ha a megfelelő pillanatban valamelyik lökete beakad.

Jövőkép: Jól mozgott, ügyes, tehetséges játékos, aki előtt komoly jövő állhat. Első lépésként el kéne érnie, hogy Bresciában stabilan az első csapat tagja legyen.

Megyeri Balázs (-): O játszott perc. Nehéz lehetett a padról végignézni a meccseket. Nyilatkozataiban korrekt és sportszerű játékosnak tűnt, sok sikert kívánok neki!

Szekeres Adrián (7): Ügyesen játszott, sokszor tartást adott a védelemnek. Egy magas átlagot hozott minden meccsen.

Jövőkép: Sokra viheti. Kíváncsi leszek, meg fogja-e tudni lovagolni a vb-bronz okozta előnyöket.

Présinger Ádám (7): Hatalmas szívvel és kitartással játszott. Fantasztikusan teljesített a meccsek többségén. Szabadrúgásai életveszélyesek voltak. Sajnos a Ghána elleni meccs elején hatalmasat hibázott. Lehet, hogy az a meccs rajta ment el...

Jövőkép: Nagyon sokra viheti, ha így folytatja. A vb egyik legjobb magyarja volt, egészen az ominózus hibáig. Bízom benne, hogy jó helyre kerül és néhány év múlva ő is a válogatott közelébe érhet.

Zámbó Bence (6,5): Ügyes játékos, aki kritikus helyzetekben nagyon jól játszott. Hatalmas hittel és akarattal tette a dolgát. Voltak azonban nagyobb hibái is, amik összességében a csapat egy átlagos tagjává teszik őt.

Jövőkép: Ő egy hatalmas kérdőjel a számomra. Bevallom, a vb meccsein kívül nem nagyon láttam játszani, így nem tudom, hogy átlagban mire képes. Magyar szinten meghatározó játékos lehet néhány év múlva, de az is benne van, hogy örökre eltűnik, és egy lesz azok közül, akik a csodabronzból nem képesek valós előnyt kovácsolni.

Simon Ádám (5): Gyenge teljesítményt nyújtott nagyon sok alkalommal. Sokszor bizonytalannak, lassúnak és körülményesnek éreztem. Nekem többnyire lefelé lógott ki a csapatból.

Jövőkép: Nem látom benne azt, amit a csapatból sokakban. Meglepődnék, ha felnőtt válogatott lenne később.

Gosztonyi András (8,5): Gulácsi és Koman mellett a válogatott legjobb játékosa volt a világbajnokságon. Minden megmozdulásán látszik, hogy nagyon jó barátságban van a labdával. Megjátszható volt, és a társait is ügyesen hozta játékba. Fantasztikusan játszotta be a széleket, képes volt rengeteg alkalommal a védelem mögé kerülni.

Jövőkép: A fiatal (még csak 18 éves!) középpályás előtt hatalmas jövő áll véleményem szerint. Elképesztően tehetséges játékos, aki ha képes lesz a kritikus helyzetekben eltalálni a kaput, kalsszis játékos lehet. Dzsudzsák Balázs mellett ő lehet a következő évek egyik legjobb magyar szélső középpályása.

Balajti Ádám (6,5): Kitartó, szorgalmas és ügyes játékos. A csehek elleni dekoncentrált játékától eltekintve - még ha a sorsdöntő tizenegyest be is lőtte - jól és hasznosan játszott.

Jövőkép: Sokra viheti ő is. A csapatban kétségtelenül jelenleg előrébb van Németh, Simon és Futács is nála, de kitartó munkával és folyamatos diósgyőri játéklehetőséggel meghatározó nb1-es játékos lehet. Szerencsés külföldre igazolással néhány felnőtt válogatottbeli meccset is elképzelhetőnek tartok a számára.

Futács Márkó (7): Képes volt minden becserélése alkalmával lendületet vinni a támadásokba és jól megtartani a felívelt labdákat. Fejjátékban többet vártam tőle, de sokkal ügyesebb, mint a jelenlegi hozzá hasonló adottságokkal rendelkező erőcsatáraink (lásd Kovács Péter). A kevés lőtt gólja (1) miatt kap csak 7-est.

Jövőkép: Ha idén képes lesz legalább a kispadra rendszeresen odakerülni a Werder Bremen-nél, akkor nagyon nagy karriert futhat be. Kiemelkedő fizikai adottságai mellett igen ügyes és jól fedezi a labdát. Könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy ő is a válogatott meghatározó tagja lesz.

Tóth Bence (-): Az a harminc perc, amit kapott kevés arra, hogy értékelhessük a teljesítményét.

Kovácsik Ádám (-): Neki is csak a pad maradt. Nehéz lehetett így végignézni a világbajnokságot...

Egervári Sándor (9): Le a kalappal előtte. Ahogy összerázta a csapatot a hondurasi szégyen után, és ahogy képes volt mindig bátran - és jó ütemben - meghúzni a meccsközbeni változtatásokat, minden dicséretet megérdemel. Fantasztikus munkát végzett! Bízom benne, hogy az emberek erre fognak majd emlékezni, és nem a művészeti alkotásaira...

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lasztirugas.blog.hu/api/trackback/id/tr121458716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gordiusz 2009.10.19. 22:09:35

Azt hiszem abszolút reális ez az értékelés. Sok kósza pletykát lehetett hallani arról, ki kaphat külföldi szerződést. Nekem Korcsmár és Gosztonyi az elsőszámú tippem. Kiváltképp az utóbbi játékát szeretem nagyon. A cseleit elnézve látszik rajta az "MTK iskola". Külön tetszik, hogy szemmel láthatólag mentálisan nagyon erős (ami pl. Némethről egyáltalán nem mondható el, és ha nem jut túl meszzire, leginkább ennek köszönheti majd)

rexter 2009.10.19. 22:52:30

kb. egyetertek, foleg amiatt amit gosztonyirol irsz.

korlat 2009.10.20. 00:12:11

mondjuk h futács a kevés gólja miatt kapott 7est, azt nem teljesen értem, de most ez mind1. Egerváriról amit írtál az nagyon ott van. Összerázta a csapatot és nagyon látszott a Ghána elleni meccs 1. félidején, hogy nem volt a kispadon...
valamint azt mondom, hogy:
Gulácsi 1,5-2 év múlva válogatott lehet, gosztonyi, koman, előrébb játszó simongyerek még beférhet. talán futács is.
debreceni mindenképp és én Szabót sem írnám le ennyire, utsó meccsen odacsapott nagyon. Figyelném őt is, sőt maj' az egész bagázst.
de tény ami tény, nem lesz mindenki válogatott és majd AZ a válogatott sem fog vb-bronzot nyerni, de határozottan jobb lesz mint a mostani és ennek én már most örülök. hajrá fiúk!
süti beállítások módosítása