Lasztirúgás - mi is ez?

Mire érdemes fogadni? Hogyan? Mennyit? Milyen kötésben? Mekkora a várható értéke a fogadásunknak? Mi a nyerő stratégia? Ilyen és hasonló kérdéseket próbálunk megválaszolni, néha komolyan, néha komolytalanul.

Aktuális olvasnivaló

Avagy foci, ahogy mi játszuk

2009.03.17. 21:12 Hopeful John Doe

Dárdai vs. Németh

Címkék: vélemény kritika foci liverpool magyar válogatott válogatott labdarúgás németh nyilatkozat focista németh krisztián dárdai hertha dárdai pál nyilatkozatháború

Dárdai Pál vs. Németh Krisztián

 

Tapasztalat versus fiatalság, szorgalom versus született zsenialitás, Németország versus Anglia.

Kezdjük az elején. Miről is van egészen pontosan szó.
Napjaink egyik meghatározó magyar labdarúgója - Dárdai Pál -, aki lassan 12 éve él és játszik a Hertha Berlinben nemrég egy hosszú nyilatkozatban fejtette ki véleményét az aktuális magyar labdarúgás kérdéseiről, problémáiról, illetve nagyvonalakban mindenről ami napjaink magyar focijához kapcsolható.

Az interjú során a következő választ adta a magyar utánpótlást firtató kérdésre:

"Kezdjük a legnagyobb tehetségnek tartott Németh Krisztiánnal, nem tudom, miért téveszti meg vele a drukkereket a magyar sajtó. Ha én lennék a szövetségi kapitány, az egyhetes összetartáson már két nap után hazazavartam volna. Lusta volt, és öntelt, nem láttam, hogy mutatni szeretne valamit. Amikor Angliában kölcsönadták, azt mondtam, két meccs után már a kórházban lesz, s ha nem is a lábát rúgták le, hanem a fejét, de igazam lett."

A cikk publikálása után, az amúgy szánalmasan alacsony színvonalat képviselő - azonban ennek ellenére a futballtársadalom szurkolói rétegét jól reprezentáló - online labdarúgó-portálok közösségeinek tagjai között heves vita robbant ki a cikk tartalmát illetően. Az interjú során megsértett fiatal tehetség Németh Krisztián rögtön a cikk másnapján saját blogjában reflektált - igen megbántott és megdöbbent hangnemben - az elhangzottakra.

Két tábor körvonalazodótt a fórumozók között a téma megvitatása során. Az egyik csoport Dárdai emberi és játékosi nagyságára hivatkozva, egyfajta példaképként tekintve a játékosra minden feltétel nélkül elhiszi, és egyedüli igazságként fogadja el az elhangzottakat. Van a másik tábor, aki az ifjú - amúgy valóban egyedülálló - tehetség pártját fogja, és a kifogásokat keresi az elhangzottakra, valamint Dárdai emberi tulajdonságait becsmérli, esetenként elfogadhatatlan stílusban.

Vizsgáljuk meg mélyebben a történteket!

Dárdai egy kiöregedőben lévő, az utóbbi időben a válogatottban azonban reaktivált szorgos iparos, akinek kitartása és küzdeni tudása megmutatta mindenkinek, hogy akarattal igenis nagyon sokra lehet vinni. Több, mint 250 német bajnoki, 56 válogatott mérközés. Tiszteletet parancsoló eredménysor. Joggal gondolhatja, hogy tapasztalata és tudása alapján véleménye meghatározó lehet a jelenkori magyar labdarúgásban.

Németh Krisztián egy sokak által "megváltóként" várt fiatal csatártehetség, aki 18 évesen igazolt az angol bajnokság egyik legnagyobb, meghatározó csapatához a Liverpoolhoz. Rövid időn belül sikerült meghatározó szerepre szert tennie a második csapatban, akit idő közben góljaival egészen a bajnoki címig kormányzott. Korosztályos Európa-válogatott, U19-es EB harmadik helyezett, korosztályos válogatott mérlegei a következők: U17 9 meccs 11 gól; U19 15 meccs 14 gól; U21 8 mérkőzés 13 találat.
Lenyűgöző mérleg, de a biztató számok ellenére az utóbbi évben balszerencse balszerencsét követ az életében, sérülések sújtják mindig amikor ismét lehetősége lenne játékba lendülni. Sokan benne látják a következő generáció nagy magyar csatáregyéniségét, akinek góljai még számtalan örömet okozhatnak a magyar labdarúgás megmaradt híveinek.

Hol az igazság?

A kérdés nehéz, de nem megválaszolhatatlan.
Dárdai Pál, aki többször hangsúlyozta, hogy edzőként szeretne a jövőben a futball körül tevékenykedni, nem mondhat olyat, mint amiket a riport során mondott. Lehet valaki elégedetlen egy csapattársa teljesítményével, érezheti azt, hogy amíg ő megszakad a közös sikerért addig a másik a lábát lógatja.
DE! Ilyenkor az, hogy mindezt a nyilvánosság előtt, a nagyközönség bevonásával tegyük közzé az elfogadhatatlan. Az őszinteség sok esetben segíthet a korábban rejtett hibák, hiányosságok, problémák megválaszolásában, de amikor az őszinteség kimondása során a közvéleményt használjuk 'csatorna'-ként, azzal csupán azt érjük el, hogy megbántsunk, megalázzunk embereket, valamint adott esetben - ha Krisztián bekerül a válogatottba - romboljuk az épülőben lévő csapategységet.
Lehet, hogy Dárdai eredményei egyedülállóak a maguk tekintetében, de az ilyen fajta kommunikációval soha, semmilyen eredményt nem fog elérni. A korábban sporthoz kapcsolódó mély alázatáról ismert játékos ezen mondataival csupán megosztotta a közvéleményt és maga ellen fordított rengeteg embert.

Én azt javasolnám Dárdainak, hogy legközelebb alaposan gondolja át, hogy mikor, milyen közegben legyen ilyen módon őszinte, mert sajnos a mondanivaló egy rossz kommunikáción keresztül teljesen elvesztheti mondanivalóját.
Németh Krisztián - ahelyett, hogy az ominózus pillanatban megbeszélhette volna a dolgot Dárdaival (és elmondhatta volna, hogy 3 napja ért véget a korosztályos EB) és tanulhatott volna a dologból, valamint tisztázták volna a véleménykülönbséget - pedig szerzett magának egy rosszakarót, valamint számos kellemetlen kérdést és pillanatot...

A futballkultúránkról eddig is tudtuk, hogy egy mély lejtőn halad, úgy fest a kultúra a futballban is követi mindezt...

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lasztirugas.blog.hu/api/trackback/id/tr771008509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ShanklyGates 2009.04.02. 12:15:26

Kár, h Krisztián az állítás érdemi részére, miszerint lustának és önteltnek tűnt a válogatott összetartás alatt, nem felelt a blogjában.

Valószínüleg tényleg nem járt el helyesen Dárdai, h jóhiszeműen nem Némethnek szólt először. Azt viszont a szőnyeg alá söprések, elkenések, a maszatolás, a be nem jelentett lassítósztrájk valamint az elvtelen szolidaritás közegében üdvözölném h valaki nyakas és vállalja a véleményét. Még ha az konfrontációval is jár.
süti beállítások módosítása